Wat als de tijd stil stond? #1

woensdag, juni 03, 2015

'Wat als de tijd stil stond?' is een nieuw rubriek op mijn blog! Om de twee weken neem ik jullie mee terug in de tijd, ongeacht welk tijdsperk we zijn. Vandaag starten we met het computertijdsperk anno jaren '90!

Tumblr
De allereerste computer dateert van net na de tweede wereldoorlog. Kan je je het voorstellen? Een hoop bakjes met allerlei knopjes en kabeltjes die de volledige kamer vult? Nee, persoonlijk kan ik het me écht niet voorstellen. Gelukkig kwam daar na verloop van de jaren verandering in en ging men over op de grote, lompe witte computers met kasten van schermen (zoals bovenstaande foto). Daar ga ik het nu dan ook over hebben :-)

Als ik aan de computers denk van de jaren '90 en begin '00, dan zie ik die écht voor mij. Met Windows '95 en '98 als eerste stuurprogramma's. Iedereen kan het zich wel inbeelden hoe traag het internet toen ging, maar hé, je hàd tenminste internet (als je je telefoonkabel even afsloot kon je rustig gaan surfen, maar de telefoonrekening ging ook snel de hoogte in!)

Tweakers.net

Zelf kan ik het me nog herinneren dat niet iedereen toen een computer in huis had. Maar ja, niet iedereen was bekend met het internet en laat staan om een dure computer aan te schaffen. Een lelijk wit ding dat toch maar niet in je interieur past..

Helaas ging het internet al zo traag, maar als je iets ging downloaden kon je toch enkele jaren wachten..
Upcoming
Ik speelde vaak spelletjes via cd-roms en floppy's. Helaas weet ik niet meer goed welke spelletjes ik allemaal speelde, maar het waren er vast niet zo heel erg veel. 

Natuurlijk hoorde bij het internet ook chatten met andere mensen. Dit kon (en kan nog steeds) via chatroulettes, maar de eerste versie van MSN Messenger blijft toch wel nostalgie. Ik zie het icoontje van dat messenger poppetje nog steeds voor mij, rechts in de hoek onderaan. Telkens met een leuk geluidje als er iemand online kwam.

Upcoming

Maar toen je computer er plots mee ophield, dan kreeg je ongetwijfeld dit scherm (en nu ook soms nog) en mocht je helemaal terug herstarten.

Upcoming
Gelukkig ben ik blij dat het internet én de computers natuurlijk er heel wat vooruit op gegaan zijn. Ik zou het me echt niet kunnen inbeelden dat we nog steeds op die grote witte computers zouden zitten kijken en surfen. Helaas kennen we de laatste jaren niet anders, maar stel dat de technologie zou blijven hangen zijn anno jaren '90, zou ik het eigenlijk nog niet zo erg gevonden hebben. Tegenwoordig hangt iedereen achter zijn laptop, tablet of smartphone en is er toch heel wat minder sociaal contact. 

Wou jij dat de tijd stil bleef staan? Of ben je blij dat we er heel wat vooruit op zijn gegaan? :-)


Volg jij mij al op facebook?

You Might Also Like

6 reacties

 1. Haha jaaa die oude msn en de floppy's, wat lang geleden zeg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Ik mis vaak wel de oude msn, of msn gewoon. Goede tijden waren dat!

   Verwijderen
 2. Leuk ! Ik ben blij dat de tijd lekker vooruit vliegt qua trends, technieken etc. maar ben tegelijkertijd blij dat wij nog net de herinneringen hebben aan het ouderwetse :) Wat we nu allemaal hebben kan toch later niet meer ouderwets genoemd worden o_o ofja, misschien wel. Who knows. Tijd en techniek is vreemd haha. Dan kijken ze later terug en zeggen ze hmm die goede oude tijd met dat ouderwetse Apple en die niets-kunnende iPads. hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet met wat ze dan zullen afkomen en dat onze spullen ook gewoon zullen toebehoren aan het lijstje 'ouderwets' :-D

   Verwijderen