Leven met een chronische ziekte.

zaterdag, februari 07, 2015

Naar aanleiding van mijn eigen ziekte, leek het me interessant om er zelf eens een artikel over te schrijven. Zelf weet ik sinds enkele maanden dat ik chronisch ziek ben. Gelukkig kan ik er goed mee omgaan en wil ik er graag wat meer over vertellen!

De diagnose van chronisch ziek zijn opgestempeld krijgen, is een harde noot om te kraken wanneer je het horen krijgt van de arts. Voor het leven ziek zijn, kort samengevat wat het in feite betekend. Er bestaan véél chronische ziekten, en iedereen reageert er anders op. Elke ziekte heeft dan ook zijn eigen onderzoeken en behandelingen.

Ik heb de ziekte van Crohn, dat is een darmziekte waarbij er ontstekingen optreden met momenten van opstoten en momenten waarbij de ontstekingen wat minder zijn. Gelukkig is deze ziekte goed onder controle te houden door middel van medicatie. Dagelijks neem ik 3 pilletjes in die instaan voor mijn weerstand, die staat op een laag pitje, wat wil zeggen dat ik heel erg vatbaar ben voor verkoudheden en andere banale ziektes.

Zelf heb ik het er niet zo moeilijk mee gehad om het te aanvaarden dat ik ziek ben. Er valt mee te leven en er zijn weinig tot geen belemmeringen bij dingen die ik wil doen. Ik kende de ziekte al goed omdat mijn eigen vader die ook heeft, waardoor ik snel door wat ik had voordat de diagnose gesteld werd. Desondanks had ik het er toch even moeilijk mee.

Bij een ziekte, of het nu chronisch is of niet, is het belangrijk om er niet zoveel over te denken aan de gevolgen. Vragen erover hebben is heel normaal, het moet zelf! Maar het is zeker belangrijk om positief ingesteld te zijn, zo ga je alles ook veel sneller gaan relativeren en begrijpen. Mijn gedachte is dan ook 'Of je het wil of niet, je moet ermee leren leven en er het beste van maken'.

Natuurlijk heb ik ook onzekerheden, het eerste wat ik vroeg aan de arts na de diagnose was of het mogelijk was om zwanger te worden tijdens het gebruik van de medicatie. Ik heb zeker een kinderwens en wil deze binnen een grote 2 jaar vervullen, dus was het voor mij zeker belangrijk om te weten!Mijn woorden kunnen heel hard klinken, maar ik denk dat andere personen die ook hetzelfde meemaken, al dan niet met een andere aandoening, wel begrijpen wat ik wil zeggen. Alles is mogelijk als je zelf achter je beslissing staat, er zijn dagen waarbij het heel moeilijk en zwaar is, andere dagen voel je je als een vis in het water. Dit is een kenmerk van chronische ziekten. Momenteel ben ik wat aan de zwakkere kant, heb er net een griepje opzitten en voel er nu nog de gevolgen van. Natuurlijk zal mij niet weerhouden om terug te gaan werken!

Hebben jullie een ziekte? Of hoe denken jullie over het leven met een chronische ziekte? Willen jullie graag meer weten over mijn leven hiermee, laat het gerust weten!

Liefs Lore

You Might Also Like

3 reacties

 1. Wat ontzettend goed en sterk van je dat je dit artikel schreef. Ik snap alles wat je zegt, ik ben ook al een aantal jaar ziek. Maar je leert er mee te leven. We can do it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! :-D. We kunnen precies niet anders dan ermee te leven hé...

   Verwijderen
 2. Wat goed dat je zo open bent over jezelf. Ik heb zelf geen ziektes maar wel meerdere beperkingen. Ik heb autisme en een licht verstandelijke beperking en daarnaast heb ik ook NLD .. Ik schrijf ook op me blog over me beperking ik vind het fijn om alles kwijt te kunnen! Je bent goed bezig xYoni

  http://yonivanekkendonk.blogspot.nl je mag altijd een kijkje nemen?

  BeantwoordenVerwijderen